Katolsk film i mästarklass

Prästmans dagbok nu på SVT Play

 


(katobs.se) Just nu har vi möjlighet se den franske regissören Bressons filmatisering av novellen av George Bernanos, Prästmans dagbok (Journal d'un curé de campagne). Detta är unikt. Man visar således en filmatisering av en historia, som egentligen handlar om ett mycket katolskt drama; en präst som allt går emot.

Boken utkom 1936 och den fick flera litterära pris. Boken gavs ut på svenska 1947 i översättning av Sven Stolpe. Denne hade då redan skänkt oss en rad essäer om fransk katolicism, där Den kristna falangen utgjorde ett genombrott i den i övrigt tämligen okunniga - för att inte säga antikatolska - svenska parnassen.

Handlingen är gripande: En ung präst blir placerad i en liten församling, där alla tycks vara emot honom. Han får anonyma brev att han borde förflyttas. Han blir behandlad med kyla och fientlighet. Även andra präster är cyniska och negativa. En ung kollega säger att han funderar att lämna kallet då det inte motsvarar hans intellektuella behov. Barnen retar honom. Även kvinnor i prästens närhet är snärjande och komplicerade.

Till historien hör att prästen också är svårt magsjuk. Han kämpar hela tiden med sitt liv och försöker koncentrera sig på att hjälpa andra. Men även bönen är svår för honom att genomföra.

Filmatiseringen gjordes 1951 av den kände regissören Robert Bresson. Dialogen är mästerlig. Även skådespeleriet är på högsta nivå. Det bygger mycket på ögon, blickar och små gester.

Men man måste nästan ha en katolsk kontext för att förstå filmen. Det märks inte minst i recensionerna från Sverige, som andas tristess och att filmen är "tråkig" och nedslående. Men i dialogen finns det små mästerstycken, som visar på en helt annan nivå än man finner i dagens utbud av filmer. Ja, till och med Ingmar Bergmans filmer är dialogmässigt underlägsna vad vi här kan uppleva, nu alltså med svensk undertext.

Se filmen här till den 3 juli 2022.

Red.

20220607

 

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2008 All rights reserved