Dramadokumentär om mellankrigstidens
förföljelser av katoliker i Ukraina premiärvisas snart


 

Sju ukrainska präster förs in i skogen för att avrättas.

Deras brott? De vägrade att avsäga sig sin katolska tro inför de brutala bolsjevikerna.

Så börjar den kraftfulla filmen To Believe .

Med de fasansfulla aktuella händelserna som utspelar sig i Ukraina, kommer EWTN att sända ett nytt drama som heter To Believe från och med lördagen den 26 februari (schema nedan). Dramat, som är så lägligt, drar tittarna intellektuellt, känslomässigt och andligt in i de tragiska, omänskliga lidanden som ukrainska katoliker fick utstå under åren av kommunistisk ockupation.

Baserat på faktiska händelser, ger To Believe liv till berättelser om verkliga människor som höll ut i sin tro under de hänsynslösa åren av ateistisk kommunistisk förtryckning. Den sanna historien fokuserar på en ukrainsk präst, fader Sebastian Sabudzinski, och de som var en del av hans lilla katolska församling - särskilt en man som heter Peter och hans familj - under den sovjetiska förföljelsen.

Filmad i Ukraina är den sanna historien desto mer kraftfull på grund av dess användning av modersmålet (med engelska undertexter). Ändå, när berättelsen spolas framåt till 1953, blir scenerna så fängslande och gripande att, för en stor del, inga ord behövs för, eller ens kan, uttrycka Peters känslomässiga återförening med sin familj.  

Efter att ha arresterats av bolsjevikerna hade Peter gömts undan i ett fängelse med maximal säkerhet under de senaste 30 åren.

Familjeåterföreningen är ett av de ärligt mest gripande, känslosamma ögonblicken i filmen.

Senare visar familjen Peter de religiösa föremålen från kyrkan som han försökte rädda och gömma för sovjeterna, och som de efter arresteringen förvarade i säkerhet.

Den dagen, vid storfamiljens första måltid tillsammans, ber hustrun, som själv nästan dödades av bolsjevikerna under en bönesamling, sin man att förlåta. Att stå fast i tro och kärlek till Gud, att hålla ut inför förföljelse, att förlåta, att hoppas — dessa stora teman väver samman filmen.

Vissa teman dyker upp i tillbakablicken till 1935, när berättaren berättar: "Kyrkan var den sovjetiska regeringens fiende nr 1. Kyrkor stängdes och förstördes. Människor hittade sätt … att be tillsammans.” Trots förtrycket och brutaliteten hittade folket ett sätt att samlas för att hålla tron ​​vid liv. (Tittarvarning: här ser vi en av två mer brutala scener som visar hur långa de hänsynslösa kommunisterna och deras djävulska ledare använde för att försöka utrota religionen.)

Men folkets tro och kärlek till Gud kunde inte utsläckas. Genom att utstå tortyr i ett sibiriskt fångläger, ville den heliga byprästen, fader Sabudzinski, inte avsäga sig sin tro. Den redan fängslade Peter måste titta på fasorna - och kämpar vid den tidpunkten med sin tro. Han avtjänade det långa straffet för att han hjälpte sin kyrkoherde att ta bort kyrkans heliga föremål och försöka gömma dem innan kommunisterna kunde förstöra dem.

Dessa heliga föremål, inklusive en kalk och en bibel insvept i en liturgisk klädsel, spelar också en stor roll i filmen som ett tyst vittne om tron, vilket vittnar om hur trogen uthållighet påverkar troende. I en annan scen använder Peter Bibeln vid en annan familjemåltid för att be för dem som fortfarande är kvar i fånglägren och för dem som dog i dem, så att ingen glömmer vad en person som förkastar Gud kommer att göra eller är kapabel att göra. Varje scen blir en påminnelse om att tron ​​inte gick förlorad utan förblev orubbad under de mörka decennierna av ateistisk kontroll, ända in i det nuvarande århundradet.

Det kommer en punkt tidigt i To Believe när skådespelarna passerar tröskeln till skådespeleri och blir människor, riktiga människor, som om vi ser dem i en dokumentär. Genom hela filmen understryker och kompletterar en känslomässig musikalisk berättelse. 

Sammantaget blir To Believe en uppenbarelse av vad allt lidande för de som höll tron ​​vid liv alla dessa decennier uppnådde när de förde tron ​​vidare.

Berättelsen tjänar också som en påminnelse om den grymma behandling som folket i Ukraina utsattes för under decennier på 1900-talet, och som i dag har återupptagits inför våra ögon när de kallar kyrkan till bön.

Filmen kan ses på www.ewtn.se. Den kommer att textas till svenska inom kort

 

 

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2008 All rights reserved