Den andra sidan av historien - Lefebvres far

 


Den konservative franske ärkebiskopen Marcel Lefebvres egen far dog år 1944 i ett nazistiskt koncentrationsläger

av Robert Moynihan
chefredaktör
Inside the Vatican

Tumultet som uppstod i hela världen efter biskop Richard Williamsons yttrande om förintelsen och som följde strax efter påven Benedikt XVI:s beslut att häva den 20-åriga exkommuniceringen av Williamson och tre andra biskopar, olagligt biskopsvigda år 1988 av den franske ärkebiskopen Marcel Lefebvre, har varit högljutt, känslosamt – och mycket förvirrande. Förnuftig analys har fattats och det tycks som om den inte heller varit något önskvärt.

När påhoppen på Benedikt XVI började innehålla förslag om att han skulle avsäga sig sitt påveämbete på grund av beslutet att häva exkommuniceringen av Williamson, verkade det nästan som om den väv av goodwill och förtroende, som under otaliga möten och gemensamma aktioner under flera årtionden så nogsamt och försiktigt spunnits mellan kristna och judar var på väg att få sig en djup reva.  

Det finns ännu många frågor som står öppna i denna affär och i nästa upplaga av  Inside the Vatican, som snart går ut i press, kommer vi att ge en utförlig rapport om denna kontrovers, alltifrån påvens skäl till att häva exkommuniceringen, över biskop Williamsons uppfattning om förintelsen, fram till de uttryck för oro som givits av representanter för den judiska trosgemenskapen.

I denna korta nyhetsnotis har vi emellertid ansett det viktigt att belysa en punkt som mitt i det öronbedövande tumultet inte rönt tillräcklig uppmärksamhet.

Denna punkt är att den man som ligger till grunden för hela kontroversen, Ärkebiskop Marcel Lefebvre, som år 1988 vigde Williamson och tre andra präster till biskopar, i avsikt att försäkra sig om sitt prästbrödraskaps fortsättning efter sin död (han dog år 1991), hade ”i sitt eget kött” erfarit samma grymhet som miljoner av judar fick uppleva före och under andra världskriget: hans egen far dog nämligen i ett nazistiskt koncentrationsläger!

Marcel Lefebvre föddes i Tourcoing i det franska departementet Le Nord, som andre sonen och tredje barnet till fabriksägaren René Lefebvre. René Lefebvre dog år 1944 i ett nazistiskt koncentrationsläge (i östra Brandenburg), där Gestapo höll  honom fängslad på grund av att han var verksam inom franska motståndsrörelsen och brittiska underrättelseväsendet.

Under det första världskriget (1914-1918) hade René Lefebvre tjänat sitt land som spion. Några årtionden senare, efter nazisternas ockupation av Frankrike, grep han sig an denna uppgift på nytt, varvid han vid flera tillfällen riskerade sitt liv genom att hjälpa soldater och fångar som rymt att återvända till den del av Frankrike som inte var ockuperad och till London.

Inte långt från Krakow, i den polska staden Slonsk, nära den tyska gränsen, fanns det ett koncentrationsläger och ett fängelse. I Sonnenburg-fängelset dog en modig fransk katolik, efter år av tortyr och lidande under nazisternas händer. Hans namn var René Lefebvre (älskande fader till grundaren av Sankt Pius X:s prästbrödraskap (FSSPX/SSPX)).

.

Det är viktigt att föra fram denna historia och att läsare tar del av den och försöker att förstå bakgrunden till händelserna, att vi inser att det kanske finns inslag i dem som vi förbisett – som till exempel ärkebiskop Lefebvres far och dennes handlingar och öde – och som på ett viktigt sätt kan sprida ljus över de personers lidanden, tragiska öde och hjältemod som skapade den ofta tragiska historia som vi har ärvt.  

Med exklusiva rättigheter från Inside the Vatican och dess chefsredaktör,
Dr. Moynihan.

20090211

Övers.: NH


 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2008 All rights reserved