Abort vid 9 års ålder: Det kan finnas alternativ

 

(katobs.se) En våg av angrepp mot katolska kyrkan har följt sedan ordföranden för den påvliga kommissionen i Latinamerika, kardinal Giovanni Battista Re, bekräftade exkommuniceringen gentemot de vuxna personer som är inblandade i en abort i Recife, Brasilien. En nioårig flicka, som blivit gravid med tvillingar genom en våldtäkt av sin styvfar, genomgick abort. ”Det är ett tragiskt fall men det verkliga problemet är att tvillingarna är helt oskyldiga personer, de har rätt att leva, sade kardinal Re i ett av sina uttalanden som offentliggjordes i La Stampa den 8 mars.

Läkaren dr Joseph Maria Simon, ordförande i Federación Internacional de Medicos Católicos (FIAMC), ser det dock som ”troligt” att man skulle kunnat lösa problemet på ett annat, lyckligare sätt.

Barn som blir gravida (oftast genom övergrepp) är komplexa problem, men med rätt medicinsk assistans så kan det sluta bra. ”Det är en graviditet med risker – utan tvekan – men förlossningen skulle kunna gå bra genom en noggrann  bevakning av utvecklingen och ett planerat kejsarsnitt i 26 veckan", förklarar dr Joseph Maria Simon. ”Ibland går dessa fall att lösa utmärkt, därför att alla inblandade är mycket motiverade, förlossningsläkarna ställer om sig snabbt utifrån de erfarenheter de har."

Det finns några fall varje år. Kejsarsnitt och kuvös möjliggör att allt går bra både för flickorna och barnen. Den 13 april 2005 förlöstes ett barn i god vikt och hälsa från en 9-årig flicka på sjukhuset i Antofagasta, Chile, också hon våldtagen av sin styvfar. Förlossningen utfördes genom ett planerat kejsarsnitt under överseende av specialister i obstretik, helt utan komplikationer.

I december 2006, födde en flicka på sin nioårsdag ett barn på 2,5 kilo, detta hände i Lima, Peru. I Manao, Brasilien, föddes i juli 2006 ett barn genom kejsarsnitt utan komplikationer, det vägde 2,2 kilo. Modern var 9 år gammal. Fallet i Recife var mera komplicerat, här handlade det om tvillingar och en flicka som vägde bara 33 kg och liten bäckenkapacitet. Tvillingarna var i den sextonde levnadsveckan.

Nioåringen genomgick abort på ett sjukhus i Recife, bara en dag efter det att ärkebiskopen i Recife, José Cardoso Sobrinho, hade försökt övertala modern till den minderåriga flickan att ta ett beslut för livet. Ärkebiskop Cardoso beklagade att ”man inte gjort allt för att rädda tre liv” och meddelade ”alla inblandade i vuxen ålder” att deras handling innebär exkommunicering ”latae sentenciae”. (Det har inte framgått om detta uttalanden offentliggjordes först från ärkebiskopens kontor eller av de drabbade personerna.)

Senare beklagade Brasiliens president Luiz Inázo Lula da Silva att kyrkan exkommunicerat de inblandade. ”Läkarvetenskapen står över kyrkan” sade han.

”Presidenten borde söka stöd hos någon teolog för att uttala sig i dessa ämnen”, svarade ärkebiskopen i en predikan i Recife. Ärkebiskopen tillade att de som uteslutits kan återvända till kyrkan om de visar ”ånger och botfärdighet”.

Ärkebiskopens uttalanden ledde till en storm av protester i framförallt västerländsk press. Det föranledde även de nordiska biskoparna att gå ut med kritik.

Även i Rom har ärkebiskopen kritiserats, I en artikel i L´Osservatore Romano den 15 mars uttrycker ärkebiskop Rino Fishiella att känsligheten i detta fall borde avhålla kyrkan från generella uttalanden. ”Fallet måste analyseras som ett särfall, och inte utifrån generaliseringar, ”skriver han och tillägger: "Flickans värdighet skulle ha skyddats och hon skulle försvarats i första hand, men detta gjordes dessvärre inte tydligt vilket skadar trovärdigheten hos våra institutioner, som nu betraktas som okänsliga och obarmhärtiga”.

20090315

Fotnot: I fattiga länder är det inte ovanligt att puberteten infaller före elva års ålder. Studier visar att detta kan bero på levnadsomständigheter snarare än genetiska orsaker. Även i den utvecklade delen av världen sker förlossningar i tidig ålder. Det föddes i England 31 barn av flickor under 12 års ålder – detta från 1985 till 2005. 80 barn kom till världen med mödrar som var 12 år  – flera av dem var elva år då graviditeten inleddes. Detta alltså i England och Wales, ett land med liberal abortpolitik.

 

 

 

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2008 All rights reserved