Utnämningen av den nya prefekten
för Dikasteriet för trosläran

 


(InfoVaticana) Den nyutnämnde prefekten för Dikasteriet för trosläran, Víctor Manuel Fernández, har gett sin första intervju till InfoVaticana.
Den argentinske prelaten kommer att ta farväl av sitt stift med en tacksägelsemässa den 5 augusti. Från La Plata reser han till Rom där han kommer att installeras för att efterträda kardinal Ladaria som chef för Dikasteriet för trosläran. I denna intervju diskuterade Tucho Fernández ämnen som den tyska synodala vägen, dekretet som utfärdades av dikasteriet 2021 om vägran att välsigna homosexuella par och hans kontroversiella bok som alla pratar om.

Vad kommer att vara dina huvudsakliga arbetsområden som prefekt för Dikasteriet för trosläran?

Igår skickade jag ett brev till medlemmarna i dikasteriet där jag berättade att jag beundrade kardinal Ladaria som teolog och även för hans arbetsstil, som jag anser vara exemplarisk, men jag tillade att jag skulle göra det "på mitt eget sätt" som den italienska sången säger. Med hänsyn till påvens uppmaning till synodalitet kommer jag att behöva lyssna lite först innan jag fattar några beslut, men det finns säkert överväganden i det brev som påven skickade mig som vi kommer att behöva tillämpa på något sätt.

Varför bad du påven att inte ta upp frågan om övergrepp?

När han först erbjöd mig denna tjänst sa jag nej, först och främst för att jag inte ansåg mig lämplig att leda arbetet inom det disciplinära området. Jag är ingen kanonist, och när jag kom till La Plata hade jag faktiskt ingen aning om hur man skulle hantera de här frågorna. Det är komplicerat eftersom man i princip måste tro på dem somanmäler övergrepp mot barn, man måste tro på dem, och å andra sidan kan man inte döma prästen utan en vederbörlig process, som tar tid. Och däremellan kommer alla de påståenden som man måste svara på genom att säga så lite som möjligt för att inte störa.

På den tiden lät jag mig vägledas av kanonisterna (experterna på kyrkoläran, övers.) och jag lärde mig, men med en enorm rädsla för att vara orättvis mot den ena eller den andra. Ni kan föreställa er att det var tortyr att behöva åka till Rom för att ta itu med det. Men påven berättade för mig att vad han ville var just att prefekten skulle delegera denna uppgift till den disciplinära sektionen, som nyligen skapats, eftersom den har mycket lämpliga yrkesmän, och han tillade: "Jag ber dig som prefekt att ägna ditt personliga engagemang mer direkt åt dikasteriets huvudsakliga syfte" relaterat till tron, teologi, spridningen av tron. I detta kände jag mig mera säker. Om "ödmjukhet är sant", känner jag mig trygg i min teologiska kunskap, även om jag har skrivit många häften med böner eller enkla katekeser. Jag är teolog och påven påpekar i sitt brev att jag var dekanus för teologin, ordförande för det argentinska teologiska sällskapet och ordförande för biskopskommissionen för tro och kultur (doktrinär), alltid vald av mina kollegor. Det var inte på grund av anpassning eller vänskap med Bergoglio.

Andra "tribunaler" på den tiden var mycket grymmare
och mer omoraliska än den katolska kyrkan.

I ditt brev till de troende i ärkestiftet La Plata skapade ditt uttalande om att det heliga kontoret (inkvisitionen) till och med torterade och dödade de som motsatte sig läran, står du fast vid det?

I det brevet sa jag att "allt var inte så", men vi kan inte förneka att det förekom tortyr och dödsfall. Vi vet att detta inte kan bedömas med dagens kriterier. Jag upprepade detta i en tidningsintervju. Men det som är fel är fel och jag försvarar objektiv moral. Även om historiska orsaker kan minska skuldkänslorna, och detta måste beaktas i våra bedömningar, kan vi inte förneka att det var "objektivt" fel. Vi vet också att andra "tribunaler" på den tiden var mycket grymmare och omoraliska än den katolska kyrkan, även de som tillhörde andra kristna samfund, men vad som är fel är fel.

En av de största utmaningarna du kommer att möta är den kontroversiella tyska synodalvägen, hur tänker du ta itu med detta problem?

Jag erkänner att när jag var ärkebiskop av La Plata var jag entusiastisk över min egen sak, som är att förkunna evangeliet, att predika, att ingjuta andlighet (vet ni att de flesta av mina böcker handlar om Gud, bön, Maria, mässan, bikt, evigt liv...) och jag ägnade lite tid åt kyrkliga praktikanter. Under ett helt år gjorde jag ett radioprogram varje dag där jag bara pratade om Gud och hans egenskaper. Tyskar drar alltid till sig uppmärksamhet, och i min stil som ärkebiskop har det inte funnits någon sådan upptagenhet med frågan om att viga kvinnor eller liknande. Uppenbarligen är det nu upp till mig att komma ikapp i frågan, att lyssna, att tala, att rådfråga. För närvarande måste jag säga er att jag inte tror att det inte finns något gott i denna tyska "rörelse". Kardinal Ladaria sade en gång till mig att jag önskar att det fanns någon kättare som skulle tvinga oss att fördjupa vår tro. Denna historiska fråga kommer att lämna oss med något gott, även om det kan vara nödvändigt att justera saker, att göra dem mer exakta, att utveckla dem.

År 2021 bekräftade detta dikasteri att homosexuella par inte kan välsignas, håller du med?

Hör här, precis som jag är bestämt emot abort (och jag utmanar dig att hitta någon i Latinamerika som har skrivit fler artiklar än jag mot abort), förstår jag också att "äktenskap" i strikt mening är bara en sak: den stabila föreningen av två varelser så olika som en man och en kvinna, som i denna skillnad är kapabla att skapa nytt liv. Det finns inget att jämföra med det, och att använda det namnet för att uttrycka något annat är varken bra eller rätt. Samtidigt anser jag att vi bör undvika gester eller handlingar som skulle kunna uttrycka något annat. Det är därför jag anser att man bör vara mycket noga med att undvika riter eller välsignelser som kan ge näring åt denna förvirring. Om en välsignelse ges på ett sådant sätt att den inte orsakar denna förvirring, måste den analyseras och bekräftas. Som ni ser finns det en punkt där man lämnar en verkligt teologisk diskussion och går över till en fråga som snarare är av försiktighetsskäl eller disciplinär karaktär.

Läran förändras inte

Är läran för er något som kan förändras eller ska den bevaras intakt som den har mottagits i hundratals år?

Läran förändras inte, eftersom den i slutändan är det ofattbara, underbara, oföränderliga mysteriet med Treenigheten uttryckt i Kristus. Allt finns där, och det kan varken förbättras eller förändras. Det finns inget att lägga till. En annan sak är vår förståelse av den läran, och den har faktiskt förändrats och kommer att fortsätta att förändras. Det är därför Dei Verbum säger, till exempel, att exegeternas arbete kan få kyrkan att mogna.

Den bok du skrev med titeln "Hela mig med din mun. Konsten att kyssas", ångrar du att du skrev den?

Varje teolog, bibelforskare eller författare vet att för att tolka en text är det nödvändigt att placera sig tydligt framför dess genre och inte begära av den vad den inte kan ge. Detta är en bok som jag skrev tillsammans med en grupp ungdomar när jag var en mycket ung församlingspräst. Och temat i den boken är djupt konservativt. Vet ni varför? Därför att den svarade på dessa unga människors oro - som jag hade utbildat mycket väl - för att lära sig hur de skulle förklara för andra unga människor varför sex före äktenskapet bör undvikas. Ni kan se hur gott syftet med boken var.

När vi pratade och pratade föll det oss in att betona att sex inte är allt, att om man skjuter upp det kan man utveckla många andra sätt att uttrycka kärlek och växa i den kärleken. Så, som ett exempel på ett av dessa uttryck för tillgivenhet som kan äga rum utan behov av sex, fanns kyssen. Så tillsammans med dem undersökte vi andra unga människor, vi letade efter dikter och vi sammanställde denna katekes. Det var inte en teologisk manual, det var ett pastoralt försök som jag aldrig kommer att ångra. Naturligtvis skulle jag inte skriva något sådant idag, jag är redan 60 år gammal och jag börjar förbereda mig för det eviga livet. Faktum är att jag kort därefter bad förlaget att inte trycka om det. Tycker du inte att det är dålig stil att ta den lilla boken, att använda enstaka meningar från det ungdomliga pastoralhäftet för att döma mig som teolog?

Slutligen, din utnämning har skapat kontroverser i vissa kyrkliga kretsar som fruktar att du kanske utför en uppgift som ligger långt ifrån vad prefekten för dikasteriet för trosläran borde vara, vad skulle du säga till dem som inte ser positivt på din utnämning?

Tycker ni inte att det är rätt att en latinamerikan som har varit församlingspräst i periferin, som växte upp i en liten stad i inlandet, med en känslighet nära smärtan hos samhällets utstötta, med en livshistoria som skiljer sig mycket från den hos en europé eller amerikan, men som samtidigt har en doktorsexamen i teologi, under en tid i historien skall besätta denna post? Än en gång säger jag till honom att jag kommer att lära mig av historien, jag kommer att respektera processerna, jag kommer att föra en dialog, men jag kommer att göra det "på mitt eget sätt".

Från InfoVaticana med benäget tillstånd

Övers. Red.

20230705

 


Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2006 All rights reserved