Sutan

 

av Vincenzo Cerami

Sedan en tid har kyrkan tvingats att starkt försvara sig mot en mediekampanj, vilken riktat strålkastarna mot fenomenet med erotiska aktiviter och avvikelser hos prästerskapet. Det handlar inte endast om pedofili,  utan också om tillställningar bakom röda lampans fönster, orgier och illegala uppträdanden av alla slag. Många präster som avlagt sin sutan och börjat bära civila kläder, förflyttar sig från det helgade livet till det sekulära på ett ögonblick. Jag ber min prästvän som skriver för den här tidningen, Don Filippo Di Giacomo, att han inte ska vara så opportun, han och hans glada medbröder borde ge upp sin borgerliga förklädnad och återgå till en prästerlig habit. Det är inte pinsamt att klä sig så, det skulle verkligen vara ett tecken på respekt för den katolska gemenskapen och det skulle även undvika många missförstånd. Det är svårt att känna igen en präst i en vanlig uppknäppt skjorta: vi beskådar ju ett bedrägeri, åtminstone på ett symboliskt plan. Giacomos kompisar borde kasta sina lekmannakläder för vinden och påminna alla präster i världen att det är förbjudet att använda annat än två sutaner: en i ull för vintern och en i bomull för sommaren. Detta kommer naturligtvis inte helt hindra ens de hårdaste och renaste från att bli besatta av Eros, men det kommer att begränsa epidemin av dessa tusentals små dagliga frestelser.

Man säger visserligen att "man ska inte döma efter utseendet", men för kyrkan är detta inte fallet: Utseendet betyder verkligen något! Katolicismen, liksom andra religioner, lever genom symboler, riter, kyskhet, sannskyldiga värden och omistlig lojalitet gentemot läran. Alla är vi beroende av att strikt lydnad under de prästerliga löftena respekteras. Den sutan, som omedelbart faller i blickfånget, är ett svar på alla frågor: Här finns mycket ande och litet kött.

Den präst som byter ut sutanen mot vardagskläder inbjuder andra att tro att han lämnat det andliga livet bakom sig.

Vincenzo Cerami är journalist och författare. han skriver för vänstertidningen l´Unita, grundad av Antonio Gramsci 1924. Cerami samarbetade med Pier Paolo Pasolini och skrev manus till den flerfaldigt Oscarsbelönade filmen La vita e bella från 1997.

 

 

 

Från l´Unitá

20100821

Översättning från italienska.: US

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2010 All rights reserved