Påven Franciskus till unga astronomer:
Behåll kärleken och förundran över livet

 
(EWTN VATIKANENS BYRÅ / CNA, 2023-06-21) Påven Franciskus skickade på tisdagen ett brev till unga astronomiforskare och uppmanade dem att behålla sin "känsla av förundran" och överraskning under hela sin forskning. Samtidigt som han hyllade astronomins "stora upptäckter" uppmanade han forskarna att aldrig glömma bort andra viktiga realiteter som kärlek och vänskap. "Det kanske mest fantastiska med detta universum är att det innehåller varelser som vi, män och kvinnor som har förmågan att observera det med förundran och att 'förhöra' det", sade påven Franciskus i en hälsning den 20 juni till studenter och lärare vid Vatikanobservatoriets sommarskola.

Påven hämtade inspiration från Psalm 8.

"När psalmisten frågar, 'Vad är människan att du ska tänka på henne, dödlig människa att du bryr dig om henne', fortsätter han omedelbart med att säga, 'Ändå har du gjort honom till något mindre än en Gud; med ära och härlighet har du krönt honom'", sa påven.

"Må ni aldrig förlora denna känsla av förundran, i er forskning och i era liv", sade påven. "Må ni alltid inspireras av kärleken till sanningen och häpnas över allt som varje fragment av universum ställer framför er."

Den astronomiska sommarskolan, som lanserades 1986, hålls på Castel Gandolfo, platsen för många påvliga sommar-retreater. Syftet är att samla unga forskare från hela världen för att studera under ledning av ledande astronomiexperter. Skolan hade ett femårigt uppehåll, delvis på grund av covid-19-pandemin, rapporterade Vatican News.

I år är det dags för den 18:e upplagan av sommarskolan, som hålls 4-30 juni. Temana i år inkluderar big data och maskininlärning, i syfte att ge eleverna erfarenhet av dataanalys.

Påven Franciskus nämnde nya framsteg inom astronomisk observationsteknik: James Webb Space Telescope, som skjuts upp i rymden 2021, och Vera Rubin-observatoriet.

Vera Rubin-observatoriet, som finansieras av den amerikanska regeringen och är baserat i de chilenska Anderna 300 mil norr om Santiago, kommer att vara färdigbyggt 2024. Observatoriets teleskop, som är 27,5 meter långt, kommer att ta bilder av hela den synliga natthimlen var tredje till fjärde natt. Enligt sin webbplats har observatoriet som mål att kartlägga Vintergatan och skapa en inventering av solsystemet, utöver andra arbeten.

Påven Franciskus uttryckte sin entusiasm för forskningen.

"Vi är alla fascinerade av de stora upptäckter om universum som astronomerna erbjuder oss i dessa dagar", sade påven. "Vi är förvånade över de fantastiska bilder som skickas från det nya rymdteleskopet James Webb, och när Vera Rubin-observatoriet blir operativt förväntar vi oss att se hur universum fortsätter att expandera och förändras framför våra ögon. Framför allt slås vi av universums vidsträckthet, dess enorma omfattning och det häpnadsväckande antalet galaxer, stjärnor och planeter som har identifierats."

"Universums oändlighet har alltid varit en källa till förundran för mänskligheten. Dess blotta storlek kan vara överväldigande, till och med skrämmande", sade påven. Han noterade forskarnas ansträngningar att använda ny teknik för att förstå "något av den enorma vidden" av universum.

"Ni håller alltså på att skaffa er verktyg som kan hjälpa er att förstå universum", anmärkte han. "Men vi vet alla att även med de bästa verktygen beror kvaliteten på resultaten på visdomen och expertisen hos dem som använder dem. Både inom vetenskap och filosofi kan vi frestas att bara få de svar som vi redan förväntat oss, och inte låta oss överraskas av nya och oförutsedda upptäckter."

"Min förhoppning är att ni inte kommer att vara nöjda med resultaten av er forskning förrän ni också har haft erfarenheten av att bli överraskade", sade påven Franciskus. "Och även om ni tittar på verkligheten genom astronomins fönster, se till att inte försumma de andra fönstren som kan visa er andra viktiga verkligheter, som medkänsla och kärlek, verkligheter som ni utan tvekan också möter i de vänskapsband som ni knyter under dessa dagar."

Påven skrev sitt budskap medan han återhämtade sig från en bukoperation på Gemelli-sjukhuset i Rom, rapporterade Vatican News. Han gav deltagarna i sommarskolan sina bästa önskningar om "trevliga och fruktbara dagar av studier och vänskap".

"Jag välsignar er hjärtligt, på vilka vägar ert arbete än leder er, och jag ber er, snälla, att be för mig", sade han.

Vatikanens observatorium grundades på nytt av påven Leo XIII år 1891, men det påvliga stödet för astronomisk forskning går tillbaka flera århundraden tidigare. Observatoriet var ursprungligen beläget nära Peterskyrkan i Rom men flyttades till Castel Gandolfo under påven Pius XI på grund av ljusföroreningar från staden.

År 1981, återigen på grund av växande ljusföroreningar, startade Vatikanens observatorium ett annat forskningscenter, Vatican Observatory Research Group, i Tucson, Arizona. Sedan lanserade man 1993 Vatican Advanced Technology Telescope i Mount Graham, Arizona, enligt Vatikanobservatoriets webbplats.


Denna artikel publicerades ursprungligen på Catholic News Agency.

20230621

 


Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2006 All rights reserved