Katolsk TV på frammarch i hela Europa

 

(katobs.se) Utbudet av TV-kanaler är stort. Men det handlar om sterotypa underhållningsprogram, som endast ytligt kan ge människans något mer än tidsfördriv. Kunde inte TV förmedla något annat än dessa charader och ändlösa antal filmer? Vore det inte möjligt att öppna TV-rutan och bildskärmarna mot den katolska trons skatter, dess tankar, idéer och liturgi?

Uppenbarligen är det möjligt, vilket genomgången nedan visar - även i förhållandevis små ekonomier och sargade nationer.

Vid ett seminarium i Ostrava i norra Tjeckien samlades representanter för ett antal katolska TV-stationer i Europa. Initiativet kom från den amerikanska TV- och nyhetskanalen EWTN. Vi gör nedan en presentation av denna outtröttliga förmedlare av det Eviga Ordet, samt några mindre, men häpnnadsväckande goda initiativ.

Seminariet inleddes med ett tal av EWTN:s chef Michael Warsaw. Därefter fick alla presentera sin TV-station i ord och bild. Vi gör här en kort presentation av dessa .

EWTN

När Eternal Word Television Network (EWTN) startade sin verksamhet 1981, trodde få att det fanns ett verkligt behov av en katolsk TV-kanal. Nu, efter 34 år, har EWTN utvecklats till att vara den största katolska TV-producenten i världen. Den sänder 24 timmar om dagen till mer än 250 miljoner hushåll i 170 länder över mer än 5000 kabelTV-nät, via Internet och satellit. Dessutom tillkommer radiosändningar och distribution via trycksaker och DVD. Man driver ett antal nyhetsbyråer och samarbetar även med flera tidskrifter, däribland National Catholic Register. Idag arbetar man mycket med att stödja lokala katolska TV-stationer, och anpassa utbudet till andra länder utanför USA. EWTN står helt fria från biskopskonferenserna och man saknar formella band till kyrkan. Men man är mycket omsorgsfull med att allt som förmedlas står i samklang med katolsk tro och lära.

Denna organisation har en unik historia. Den grundades nämligen av en ordenssyster i klausur. en klarissa som går under namnet Moder Angelica. Utan några som helst förkunskaper och medel lyckades hon under bara några år bygga upp en TV-station med sändningar över satellit och kabel, i två världsdelar.

Vi kommer inom kort publicera en intervju med EWTN:s president Michael Warsaw, som vi fick nyligen. Till dess, se även tidigare artiklar på katobs.se:

Där Gud öppnar dörrar
Katolsk TV - något för Sverige?
Forskare, pastor, konvertit, och vägledare för själar "på väg hem"

Några katolska TV-stationer i Central- och Östeuropa

Tjeckien

TV-stationen TV NOE grundades redan 2006. I botten finns TV-bolaget Telepace, som ansvarar för teknik och administration. Man har rymliga lokaler centralt i industristaden Ostrava. Nyligen donerade en äldre dam även en gårdsbyggnad några mil utanför Prag. Förutom ett par studiolokaler så bygger man nu även ett "TV-kapell" i fruktträdgården utanför.

NOE TV sänder 19 timmar per dygn. Det handlar mest om fasta programpunkter. Som utfyllnad mellan de mera seriösa programmen sänder man konserter, folkdans och friluftsmagasin. En katolsk biolog har fast programtid, där olika aspekter kring naturvenskap och tro behandlas, och man har studioprogram och presskonferenser i direktsändning. Man har även förtroendet att sända när det är pontifikalhögmässsa i katedralen i Prag mm. Två gånger i veckan har man ett nyhetsprogram, som uteslutande handlar om nyheter i anknytning till kyrkan och katolsk tro. Man har 150 000 tittare.

Företaget drivs enbart på donationer. Det kommer in 4000 Euro dagligen, mestadels handlar det om små bidrag från enskilda. men man får ibland även störrre donationer. Man har ett sjuttiotal anställda och även entreprenörer.

Slovakien



Lux TV startades på initiativ från den Slovakiska biskopskonferensen år 2008. Man sänder dygnet runt. Staben består av 20 medarbetare. Man sänder via okodade satellitsändningar, men även DIGI TV som når 100 kabelTV-nät. Man sänder Rosenkransen, Heliga Mässan, bibelläsning och studiosamtal. Även nyheter och dokumentärprogram. Och tillbedjan, som överraskande har visat sig dra tittare till sig från de andra kanalerna.

Slovenien



I Slovenien finns det bara cirka 2 miljoner invånare, varav kanske 50 % är katoliker. TV-stationen Exodus startades av den dynamiske prästen och konvertiten, fader Zoran Kodela, med endast en handfull hängivna medarbetare driver han denna 24-timmars TV-station, samtidigt som han leder tre församlingar. Man sänder dagligen Rosenkransen, heliga Mässan, även i repris, och vesper. Det finns kulturprogram och nyheter från Vatikanradion. Man når idag 300 000 hushåll.

Ungern



I Ungern finns Bonum TV. Landet har nio miljoner invånare och ungefär 37 % av befolkningen är katoliker. Man har ett tjugotal medarbetare. Bonum ingår i utbudet inom tre kabelTV-bolag, och har omfattande nyhetsservice. TV-stationen startade 2010 och blev i praktiken rikstäckande 2012. Man sänder direkt Heliga Mässan tre gånger dagligen. Det planeras nu att utöka utbudet med program från EWTN.

Ukraina

TV eviga Ord

I Kiev är det Oblatmissionärerna, OMI, som ansvarar för studio och sändningar. Man började 2011 med att sända från EWTN:s internationella utbud. Men idag har man även egna produktioner, såsom daglig mässa och studioprogram. Alla utländska program tolkas med sk voice-over (dubbning). Det finns flera ordensmedlemmar som arbetar dagligen i studion. Dessutom finns det några anställda, samt en stort antal volontärer som arbetar med översättning. Man når i stort sett hela Ukraina, ett fyrtiotal orter, med kabel-TV-sändningar. Denna ukrainska version av EWTN började sända den 8 december 2011. i en stadsdel utanför Kiev, där "De små systrarna av Marie obefläckade hjärta" finns. Ett par präster hjälper till med granskning av innehållet. Ett stort antal vänner och volontärer hjälper även till. Studion finns i ett imponerande mediacenter i anslutning till en kyrka. Där finns även Radio Maria. Man ger även ut kateketiskt material för barn. Om den otroligt snabba och lyckade etableringen kan man läsa i denna artikel.

20151006

 

 

 

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2010 All rights reserved