Sankt Josef, hantverkaren (1: a århundradet)
Minnesdagen: 1 maj

 

 

(katolsk.no) Den 8 december 1870 utsåg den salige påven Pius IX (1846-78) St. Josef till "den universella kyrkans beskyddare" och han uppmuntrade också S. Josefs "patronatsfest" den tredje söndagen efter påsk, som han hade inrättat för hela kyrkan den 10 september 1847. Ursprungligen firades festen av karmeliterna i Italien och Frankrike. Uppvärderingen av söndagen under den heliga påven Pius X (1903-14) ledde till att högtiden 1911 flyttades från den tredje söndagen till den tredje onsdagen efter påsk. Samtidigt uppgraderades den till en fest av första graden med en oktav. Påven Pius XI (1922-39) gav dagen namnet Solemnitas Sancti Joseph, «St. Josefs högtid ». Dagen avskaffades genom ett beslut från Ritus-församlingen 1956.

Denna fest ersattes den 1 maj 1955 av påven Pius XII (1939-58) med en fest för St. Josef den 1 maj (firades för första gången den 1 maj 1956). Titeln "Den universella kyrkans skyddshelgon", som var associerad med lövhyddans högtid, överfördes till St. Josefs huvudfest den 19 mars. Tidigare var den 1 maj en festdag för apostlarna Filippus och Jakob den yngre (1955 flyttade till 3 maj).

I den sekulära världen hade arbetare länge firat den 1 maj som en hedersdag för arbetet och som en symbol för deras rättigheter. Dagen var en kyrklig helgdag och Pius XII introducerade firandet av St. Josef, den ödmjuka snickaren, som en motvikt till socialistens firande av dagen. Påven Pius XII uttryckte hopp om att Josefs högtid skulle betona arbetets värdighet och att det skulle ge en andlig dimension till fackföreningar. Han ville att den 1 maj skulle vara en kristen festdag och inte längre vara en orsak till strid, hat och våld, utan istället en ständigt återkommande inbjudan till det moderna samhället att slutföra det som social fred fortfarande saknar.

Festen fick namnet "Arbetaren Josef, den välsignade Jungfru Marias make, bekännare och skyddshelgon för arbetande människor" och var en förstklassig dubbelfest. Namnet på latinen var Solemnitas Sancti Joseph Opificis. Ordet Opifex = "arbetare" översattes ofta med ordet "arbetare" men betyder verkligen den arbetande, kreativa personen. I den norska mässboken hade den också namnet «St. Josef, arbetaren ».

Efter kalenderreformen 1969 nedgraderade påven Paul VI (1963-78) dagen från en obligatorisk till en valfri minnesdag. I den nya norska mässboken heter dagen nu "Sankt Josef, hantverkaren". Dagen infaller på den första i maj månad, som är tillägnad Jungfru Maria, och vid nedgraderingen släpptes den 1 maj för nationella eller lokala fromhetstraditioner. Mariansk fromhet kan nu fira votivmässan för Maria, på många ställen firades hon i början av Maria i maj som Majdrottning.

Källor: Lodi, Schauber / Schindler, Schnitzler, Engelhart, Adam - Sammanställning och översättning: s. Per Einar Odden - Skapad: 2000-05-01

Från www. katolsk.no

20210501

 ===============================
KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2006 All rights reserved