Persongalleri från kristen gryning

av Ulf Silfverling

 


Risbylestenen i Täby är unik. Frånsett den solida stilen ger den oss kanske den tidigaste mariabönen i skrift i vårt land. Texten lyder:

Ulvkättil och Gye och Une de lät resa denna sten efter Ulv, sin gode fader. Han bodde i Skålhamra. Gud och Guds Moder hjälpe hans ande och själ. förläne honom ljus och paradis.

Det finns ett femtiotal runstenar där Guds Moder Maria nämns. I kyrkan i Hejnum på Gotland upptäcktes helt nyligen ett Hell dig Maria inristat i sakristians fönsternisch - i runskrift.

Runristningarna ger oss unika möjligheter att få reda på något om vikingatidens människor i Täby. Den bästa kännedomen får vi om Jarlabanke-släkten under 1000-talet. Den kan vi följa i fyra generationer, eftersom inte mindre än 16 runristningar berättar om denna ätts huvudpersoner. Tredje generationens man blev mest ryktbar:
Jarlabanke.

Till den äldsta, kända generationen hör Östen och hans hustru Estrid, Jarlabankes farfar och farmor. De får fyra söner. Den äldste, Gag, dör tidigt. De övriga, Ingefast (Jarlabankes far), Östen och Sven överlever fadern, vilken på sin tid är en välbärgad jordägare. Östen den äldre är också vittberest. Med skeppen, som från Täby seglar över Östersjön och via de ryska floderna tar sig till Svarta havet, far han till Bysans (Konstantinopel).

Östen vallfärdar till Jeusalem! Men kommer inte hem därifrån. Han dör i Grekland. Då är han säkert inte 50 år fyllda.

I Gällsta, en lantlig avkrok väster om Vallentunasjön finns det tre stenar där fyra generationer nämns inom denna släkt.

Det var återvändande vikingar som kristnade detta område, innan det fanns kyrkor och präster. Man kom hem med tron från fjärran land. Hundra år senare fanns redan ett antal stenkyrkor. Man brukar betrakta Jarlabanke som den siste store vikingahövdingen i länet. Han var också byggherre - hans bro byggd med ris och stenblock höll för all trafik - inklusive långtradare - in på 1970-talet!

Av fotoalbumet nedan framgår att vi har att göra med en släkt som var mycket flitig att resa stenar. Särskilt omnämns på många stenar Estrid, maka till Östen som dog i österled och Jarlabankes farmor. I själva verket vet vi att hon fick sju söner och kanske några döttrar.

Man har vid ett vägbygge i Broby - en vikingagård - hittat något som kan vara hennes grav. På platsen står inte mindre än sex runstenar i en ring. Tre av dem handlar om Estrid och hennes familj. Inskriptionerna på de tre stenarna lyder så här:

1) Ingefast och Östen och Sven lät resa dessa stenar efter Östen, sin fader, och de gjorde denna bro och denna hög.
2) Estrid lät resa dessa stenar efter Östen, sin man, som drog till Jerusalem och dog borta i Grekland.
3) Östen och Estrid reste stenarna efter Gag (?), sin son.

När man skulle bredda vägen så upptäcktes att det fanns kristna gravar i kanten. Det vill säga, man begrovs med huvudet mot väster.

Normalt sett är runstenar inga gravstenar. Men här visade sig att stenarna utgjorde en slags minnesmärke till hela hennes släkt. Det är med hjälp av dessa inskriptioner som arkeologerna kunnat tolka gravarna vid Broby bro.

Inte så lång tid efter Estrids död byggdes Täbys första kyrka, antagligen en träkyrka, på samma plats som den nuvarande medeltidskyrkan ännu står. Detta är mark som tillhörde Jarlabankeättens huvudgård. I samband med kyrkobygget började släkten säkert att begrava sina döda på kyrkogården.

Hela platsen är nu utgrävd av Länsmuseet, och man har hittat inte mindre än 26 förmodligen kristna gravar. Om själva det mycket spännande arbetet kan man läsa här: https://arkeologistockholm.wordpress.com/…/broby-bro-gravn…/

Estrids namn finns i en besöksbok i Reichenau . det förnämliga klostret i Bodensjön - tillsammans med många andra nordiska namn, bland annat Östen och Sven. Make och son på väg till Jerusalem? I graven fanns mynt från samma trakt. (Men upptäcktens upphovsman till detta har själv reserverat sig, att det inte kan bevisas, tiden stämmer inte, och alla namnen är vanliga under denna tid, Estrid var ju Olov Skötkonungs gemåls namn även. Se: http://samla.raa.se/…/bitstre…/handle/raa/3140/2006_342.pdf… och https://archive.org/…/OstensPilgrimsf…/Pilgrim-Taby_djvu.txt)

Man har rekonstruerat Estrids anleten till och med. Se en kortfilm om denna märkliga kvinna: http://www.taby.se/…/Konst-sevardhet…/Vikingakvinnan-Estrid/ Som vanligt med arkeologin så skenar dock fantasin iväg ibland, och fyller ut det lilla som faktiskt vi vet med påhittade anekdoter.

20150627

Fotoalbum


 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2008 All rights reserved