Förklaring till det påvliga vapnet

 

Mest iögonfallande är det förkortade kristogrammet IHS, vilket är de tre första bokstäverna i för Jesus på grekiska. Detta finns inskrivet i Jesuitordens 36-stråliga sol, 16 raka och 16 böjda solstrålar. Stjärnan är Stella maris, det vill säga jungrun Maria. Uttrycket är hämtat från en medeltida, mycket älskad hymn:

Ave, maris stella,
Dei mater alma,
atque semper virgo,
felix cœli porta.

Frukten är en symbol för helige Josef, en nardusfrukt, omtalad i bland annat Höga Visan 4:13:

13I din lustgård växer
granatträd med härliga frukter,
henna och nardus,
14nardus och saffran, kalmus och kanel,
alla slags doftrika träd,
myrra och aloe
och finaste kryddor.
15Du är trädgårdens källa,
en brunn med friskt vatten,
bäckar från Libanon.

Spikarna är symbol för Jesu lidande.

Överst är den påvliga tiaran, i en design som ibland brukar kallas "mitiara", då den ockspå kan tolkas som en mitra. Bakom skölden är Petri nycklar, som Herren gav Petrus symboliskt.

Jag skall ge dig nycklarna till himmelriket. Allt du binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt du löser på jorden skall vara löst i himlen.” (Matt 16:19)

Tofsarna binder nycklarna, men är också ett av Herrens egna attribut, som han själv bar. De är en påminnelse om Guds bud enligt Moseboken:

När ni ser på de tofsar som ni har gjort på detta sätt skall ni minnas alla Herrens bud och följa dem i stället för att irra omkring i den trolöshet som era hjärtan och ögon förleder er till. (4 Mos 15:39)

Vad som skiljer detta vapen från påve Benedikt XVI:s - förutom de personloiga attributen, är palliet. Det saknas i påve Franciskus vapen. Men palliet var ett tillägg som påve Benedikt gjorde och som inte fanns i tidigare vapen. Ett pallium är en värdighetssymbol, men också ett tecken på det lidande som väntar. Palliet vävs av ullen från ett lamm som tas ur Vatikanens fårhjord och slaktas på skärtorsdagen.Det påminner om Kristi offer på korset - Kristi offer ersätter lammets.

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2008 All rights reserved