Fallet Becciu

Omfattande korruption, men också rättsvidrig behandling

 


(katobs.se) I Vatikanen pågår just nu en rättegång som i den italienska pressen går under beteckningen "jordbävning". Det är inte lätt följa alla turerna här, men vi försöker ändå göra en kort sammanfattning

Vad det handlar om är att ärkebiskop Giovanni Angelo Becciu anklagas för en rad olika brott, bland annat förskingring, ämbetsmissbruk och anstiftan till brott. I grunden finns transaktioner i samband med ett ínköp av en stor fastighet mitt i London, vilket skett genom bulvaner och med medel från den sk Peterspenningen, insamlade medel från lekmän till Vatikanen. Åklagarna anklagade italienska mäklare, Vatikanens tjänstemän och andra för att ha berövat Heliga Stolen miljontals dollar i avgifter och provisioner och för att med tvång ha pressat Vatikanen på 15 miljoner euro för att få full äganderätt till fastigheten i London. Becciu anklagas för ämbetsmissbruk, förskingring och vittnesmanipulation. Anklagelser som han förnekar.

Med namnet Becciu följer en rad skandaler. Han har en lång diplomatisk karriär bakom sig med början redan 1984. Som nuntie i Angola hamnade han i konflikt med lokalbefolkningen efter en biskopsutnämning som inte fick stöd av vare sig folket eller prästerna, vilket bland annat ledde till rena våldshandlingar. 2011 blev han, efter en tid på Kuba, utnämnd till en tjänst närmast statssekreteraren. I själva verket dennes ersättare (substitute),  i den romerska kurian.  På detta sätt fick han insyn i alla Vatikanens kontakter världen över, och han kommunicerade med påven varje vecka. I uppgiften ingick även omfattande finansiella beslut, som att säkra lån för olika projekt. Ett stort lån - 200 miljoner Euro -  sades ha tagits för att säkra framtiden för ett sjukhus i Milano, detta 2011. Men sjukhuset gick i konkurs 2012 redan, med ofattbara 800 miljoner Euro i skulder. De 200 miljonerna hade gått upp i rök och det är ovisst om de ens någonsin hade kommit sjukhuset till del. 

IDI (Istituto Dermopatico dell'Immacolata), ägarorganisationens, chef fr Decaminada greps 2013 och åtalades tillsammans med 40 andra personer i IDI:s administration för att ha använt sjukhuset för förskingring och penningtvätt, inklusive avledning av hundratusentals euro av IDI-pengar till ett oljeprospekteringsföretag. Decaminada skickades till fängelse och laicerades. 

I februari 2013 utnämnde Benedictus XVI kardinal Giuseppe Versaldi att styra Congregation of the Sons of the Immaculate Conception, PICFIC:s överordnade ordning, som hans påvliga delegat och att vara kommissionär för IDI. I slutet av 2014 begärde kardinalerna Versaldi och Becciu enligt uppgift att Institute for the Works of Religion (IOR), Vatikanens affärsbank, skulle bevilja ett lån på 50 miljoner euro till IDI för att hålla det flytande. Detta stoppades dock av kardinal Pell, som sedan under 2014 blev utsedd att klara upp Vatikanens alla affärer. (Men 2017 var han tvingad att försvara sig i domstol mot åtal om övergrepp som skulle ha skett under 1990-talet. 2018 dömdes han till sex års fängelse, men frigavs 15 månader senare, då det visat sig att anklagelserna var falska.)

Inga av dessa minst sagt uppseendeväckande manipulativa affärer hindrade påve Franciskus att utnämna ärkebiskop Becciu till kardinal

Inga av dessa minst sagt uppseendeväckande manipulativa affärer hindrade påve Franciskus att utnämna ärkebiskop Becciu till kardinal, detta 2018. Men redan 2020 förklarade påven honom avsatt och han förlorade sina kardinalsrättigheter att t.ex. delta i en konklav. Becciu har sedan dess stämt några journalister på tidningen Espresso, för att de genom sina avslöjanden hade förstört hans möjlighet att bli påve. Han krävde 10 miljoner Euro i kompensation för detta. Efter detta har det uppdagats att Becciu  förfalskat dokument för att kunna överföra medel till Caritas i  Ozieri   på Sardinien Detta Caritas styrs av hans egna släktingar.

Så sent som i maj 2022 påpekade kardinal George Pell att Statssekretariatet och Becciu utbetalat 2,3 miljoner AUS (16,6 mkr) till ett företag i Australien som ersättning för domännamnet catholic. Detta 2017 och 2018, trots att det redan var bokat och hade betalats av Vatikanens kommunikationsdepartement. Kardinal Pell ställde - i en av de sista intervjuerna han gjorde - frågan om var dessa pengar egentligen hamnade till slut. Ja, han angav att en anledningarna till att han återvände till Rom efter fängelsetiden, var att ta reda på detta: Var det mutpengar för att få honom fälld i domstolen och därmed stoppad att avslöja korruptionen? Ty de kunde ju knappast ha stannat i företaget som sålde domännamnet catholic.au.

Becciu hade ingen chans att försvara sig innan han blev bryskt avsatt och berövad sin kardinalstitel, detta av påven personligen. Utan en stavelse ens om orsaken till detta historiskt sett enastående berövande av en hederstitel. Becciu trodde han stod påven nära och han har uttryckt en djup besvikelse att dialogen dog. Detta har uppmärsammats av kardinal Pell som ansåg behandlingen av rättsvidrig. Detta alltså trots att - eller kanske just därför att - Pell vill ha saker utredda som Becciu ansvarade för.
 
I samband med rättegången, som nu har pågått i nästan två år, så kom det fram ett inspelat telefonsamtal från 2021 som Becciu då hade med påve Franciskus. Det spelades in av en släkting, i syfte att kunna användas i rättegången som ett bevis för att påven gav Becciu i uppdrag att med Vatikanens medel betala en stor lösensumma, en miljon Euro,  till muslimska terrorister i Mali, för att dessa skulle frige en tillfångatagen nunna. Hälften av pengarna gick dock till en mellanhand. 

Helt klart är det dock att korruptionen inom Vatikanen har varit omfattande.

Det är som sagt inte lätt sammanfatta denna rättegång. Helt klart är det dock att korruptionen inom Vatikanen har varit omfattande. Det finns många som blivit rika på det som samlats in från givmilda troende, rika såväl som fattiga. Den som på allvar försökte ordna upp affärerna - kardinal George Pell - blev oskyldigt dömd till fängelse i en av de märkligaste rättegångar världen sett.

Red.

20230208

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2008 All rights reserved