Glöm inte vad kriget mellan Israel och Hamas handlar om


När det brutala kriget i Gaza nu går in i nästa fas får vi aldrig glömma att Hamas ondskefulla överraskningsattack mot civila israeler var den gnista som orsakade branden
.

av Michael Warsaw


 

(NCRegister) Det har gått fyra veckor sedan Hamas genomförde en överraskningsattack mot Israel. Nu är Israel engagerat i en lång och blodig markinvasion av Gazaremsan, det territorium som kontrolleras av Hamas. De senaste dagarna har vi regelbundet fått se krigets fasor och vidrigheter, och sådana bilder kommer sannolikt att fortsätta i många veckor, till och med månader, och med dem växer kraven på ett omedelbart eldupphör för att stoppa den israeliska framryckningen.

Detta är ett bra tillfälle att komma ihåg varför detta brutala krig överhuvudtaget äger rum: för att Hamas, en terroristorganisation, invaderade Israel över internationellt erkända gränser för att mörda, våldta och kidnappa oskyldiga människor. Oavsett vad som händer i framtiden är det viktigt att vi aldrig glömmer bort att den nuvarande blodsutgjutelsen inleddes med en fördärvlig handling där militanta Hamasmedlemmar dödade fler judar än under någon enskild dag sedan förintelsen.

Kristna har alltid känt en anknytning till det heliga landet. Och vi erkänner vårt speciella band med det judiska folket. Om mindre än två år kommer vi att fira 60-årsdagen av Nostra Aetate, en deklaration från påven Paulus VI om förhållandet mellan kristendomen och andra religioner. Även om våra kontakter med religioner som islam är lovvärda och bottnar i en genuin önskan om fred och principfast ekumenik, är kyrkans förhållande till judendomen unikt.

Katoliker kan inte och bör aldrig stödja Hamas.

Som Nostra Aetate påminner om, "utgick apostlarna från det judiska folket", och "det andliga arv som är gemensamt för kristna och judar är ... så stort". Av den anledningen och på grund av evangeliets universella kallelse till kärlek, "fördömer kyrkan hat, förföljelser och antisemitism, som riktas mot judar när som helst och av vem som helst".

Hamas har offentligt och under årtionden klargjort att man drivs av antisemitism och en önskan om att fördriva judarna. Katoliker kan inte och bör aldrig stödja Hamas.

Men katoliker kan, och bör, känna empati med de oskyldiga på båda sidor. Precis som vi sörjer med det judiska folket inför terrorismens ondska, inser vi också att oskyldiga palestinska civila, inklusive ett litet antal kristna, lider svårt i denna urgamla religiösa konflikt. Antalet kristna i Israel har legat stadigt på 184 000, och de cirka 1 000 i Gaza och de mindre än 46 000 på Västbanken lever under ständigt hot och fortsätter att minska. Våra kristna bröder och systrar i Det Heliga Landet möter ofta misstänksamhet och fientlighet från alla håll, misstro eftersom de varken är förenade med judarna i Israel eller med den stora majoriteten av sina palestinska landsmän, som är muslimer.

Sanningen är att kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen

Sanningen är att kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen, och kristna i Mellanöstern möter den extra bördan av att vara en minoritet som misstros och angrips av nästan alla andra grupper runt omkring dem.

Vårt särskilda perspektiv som katoliker - att sörja de oskyldiga offren, dela ett andligt arv med det judiska folket och andligt dela lidandet för våra kristna bröder och systrar som fångats i korselden - detta ger oss klarhet mitt i förvirringen. Vi kan inse att problemet inte är islam, judendomen, det palestinska folket eller det israeliska folket. Problemet - och den omedelbara orsaken till detta krig - är Hamas, en välfinansierad terroristorganisation med kopplingar till den iranska regeringen som ger sig på sitt eget folk och använder dem som mänskliga sköldar, och som drivs av en önskan om folkmord. Hamas tog över Gaza 2007 i en blodig strid - inte mot israelerna, utan mot rivaliserande palestinier, av vilka de dödade hundratals. Hamas är en partner i ett nätverk av terrorgrupper som stöds av den iranska regimen, från Hizbollah i Libanon till andra miliser i Syrien, Irak och Jemen.

Problemet - och den omedelbara orsaken till detta krig - är Hamas

Detta enda faktum kommer att vara viktigt att komma ihåg inför de falska berättelser som sprids i väst. Många med "västerländska ögon" ser kriget genom intersektionalitetens prisma, där endast vissa människor hedras med offerstatus på grund av sin ras, kön, nationella ursprung, kön och andra egenskaper. Genom denna lins står palestiniernas svåra situation för den hårda vänsterns ideologiskt föredragna frågor, som HBTQ-rättigheter, "reproduktiv rättvisa" och feminism.

Vänsterinriktade kongressledamöter gjorde uttalanden där de tycktes anklaga Israel för Hamas´ terrorism. Black Lives Matter-avdelningar och studentorganisationer vid elituniversitet och andra progressiva grupper har protesterat mot Israel. Vi kan bara anta att många av de människor i Amerika som marscherar för Palestina och Hamas är medlemmar i samma "vakna" skara som protesterade mot upphävandet av Roe v. Wade, som attackerar domare för att de är katoliker och tvingar på skolbarn genusideologi.

Men att tro att det finns en enighet mellan alla de grupper som vänstern betraktar som "förtryckta" är farsartat. Auktoritära religiösa grupper som Hamas skulle döda HBTQ-identifierade personer, feminister och andra medlemmar av den progressiva "offer"-klassen utan ånger, och krossa den rörelse de representerar.

Även om Hamas förespråkas av vissa progressiva står det inte för västerländska progressiva idéer om rättvisa för de förtryckta, och det upprätthåller inte heller den kristna övertygelsen att skydda de oskyldiga eller att bara delta i krig som är rättvisa. Därför bör varje katolik hoppas att Hamas avlägsnas från makten.

Samtidigt som vi gör det måste vi alltid sträva efter verklig fred och skydda oskyldiga i så stor utsträckning som möjligt. Detta kommer att kräva stora ansträngningar och visdom. Det är svårt att ge bistånd i alla krigszoner, och i Gaza bör vi förvänta oss att resurser som är avsedda för civila stjäls av Hamas, som trots allt inte har några problem med att offra sitt eget folk för att stödja sin sak, som är Israels totala förstörelse.

På samma sätt är det inte heller ett rättvist alternativ att avlägsna palestinier och uppmana till massförflyttning. Som kardinal Michael Czerny, som hanterar migrations- och flyktingfrågor för Vatikanen, uttryckte det, har människor "rätt att inte emigrera, det vill säga att stanna kvar i sitt hemland". I det Heliga Landet har denna uppmaning en särskild tyngd för kristna. Där strävar vi inte bara efter att bevara de heligaste platserna för vår tro, utan också att rädda ett uråldrigt folk som härstammar från de första apostlarna så att de kan förbli rotade i sitt hemland. Ja, i många fall låter Hamas inte människor lämna landet eller så gör den egyptisk-israeliska blockaden det omöjligt, men palestinierna vet också att när de väl har blivit flyktingar kan de aldrig återvända till sitt hemland.

Även om det inte finns någon tydlig väg ut ur denna kris, har kyrkans ledare ändå strävat efter en verklig fred som är mer betydelsefull än en ensidig vapenvila. Vatikanen är redo att medla. Kardinal Pierbattista Pizzaballa, den latinska katolska patriarken av Jerusalem, sade att han var villig att byta ut sig själv mot barn som tagits som gisslan i Gaza, och han vigde regionen till Vår Fru, drottning av Palestina och det Heliga Landet. Och påven Franciskus kallade katolikerna den 27 oktober till en dag av bön och fasta - de två vapen som Kristus själv sade hade makten att driva ut demoner (Mark 9:29), som hatets och krigets demoner.

Låt oss ständigt ta till dessa vapen, be och fasta för en varaktig fred i det heliga landet och för att terrorismens ondska aldrig ska uppstå där igen.

Gud välsigne er!

Michael Warsaw

20231119

Övers. Red.

Michael Warsaw är styrelseordförande och verkställande direktör för EWTN Global Catholic Network och utgivare av National Catholic Register.

 

 


Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2006 All rights reserved