Lord Patten anklagar Vatikanen för hemlighetsmakeri
och "självbedrägeri" i fråga om Kina

av Simon Caldwell


 


(Catholic Herald) Den siste brittiske guvernören i Hong Kong har allvarligt kritiserat Vatikanens politik gentemot Kina och anklagat Rom för omotiverat hemlighetsmakeri och "självbedrägeri" i sina kontakter med den kommunistiska supermakten.

Lord Patten of Barnes kritiserade också den enligt honom "otroligt lättsinniga" behandlingen av kardinal Joseph Zen, den tidigare biskopen av Hongkong som för närvarande står inför rätta i Kina anklagad för att ha finansierat prodemokratiska aktivister under oroligheterna 2019.

I en intervju med BBC Radio 4 anklagade Lord Patten, som är praktiserande katolik, Vatikanen för att driva en missriktad "eftergiftspolitik" när det gäller att handskas med "skurkaktiga diktatorer".

Han tvivlade också på sanningshalten i Roms påståenden om att man skulle kunna behålla en vetopolitik över biskopstillsättningar i Kina enligt ett hemligt avtal mellan Kina och Vatikanen som undertecknades förra månaden. Han utmanade Vatikanen att tillhandahålla bevis för att stödja sin sak.

"Det enklaste vore att låta Vatikanen helt enkelt publicera avtalet", sade Lord Patten, kansler vid Oxford University, tidigare VD för BBC och tidigare ordförande för det konservativa partiet.

"Vatikanen skulle kunna sätta stopp för en hel del kritik om de helt enkelt publicerade avtalet och sade vad som hade åstadkommits som ett resultat av det hittills"

sade han.

"Men faktum är att vi inte vet exakt vad det är."

Han tillade att han var skeptisk till om avtalet skulle gynna några katoliker som förföljs för sin tro i Kina.

"Det skulle vara trevligt att veta bevisen för att det har hänt",

sade han.

"Allt är ganska oklart, ganska grumligt, om vad Vatikanen faktiskt fick ut av det ... och jag tycker att allt är ganska, ja, för att vara krass, osmakligt."

Lord Pattens kommentarer kommer att väga tungt eftersom han fram till nu har setts som en nära allierad och medarbetare till påven Franciskus och Vatikanen, som för bara ett decennium sedan fick i uppdrag att se över och förenhetliga den Heliga Stolens disparata kommunikationsstrategi.

Han sade

"Jag är en stor anhängare av det mesta som påve Franciskus försöker göra. Men jag tycker att attityden till Kina och det han nyligen sa om Ukraina är ganska oattraktivt."

Påven Franciskus, sade han, gjorde sig skyldig till en "undanflykt" genom att inför kritiken hävda att "man måste ha en långsiktig syn på Kina".

Lord Patten sade:

"Det finns minst två katolska biskopar som sitter i fängelse. Det finns förmodligen andra som sitter i husarrest. Det finns massor av präster som har drivits bort från prästämbetet eftersom de inte vill skriva under ett lojalitetslöfte till kommunistpartiet - och som nu arbetar som bönder eller i fabriker."

Han sade att Vatikanen var särskilt skyldig till att ha varit "otroligt lättsinnig i vad den sa" om kardinal Zen.

"Han är en stor, frispråkig talesman för den bästa sortens kristna inställning till mänskliga rättigheter",

sade Lord Patten.

"Han är en stor motståndare och kritiker av den kinesiska kommunismen, vilket man skulle ha trott skulle göra Vatikanen ganska sympatiskt inställd till honom. Men de har varit så spektakulärt försiktiga i allt de har sagt om honom att det är ganska beklämmande."

Lord Patten noterade att Vatikanen hade misslyckats med att ens erbjuda en offentlig bön för kardinalen eller att nämna honom vid kardinalernas konsistorium i Rom i augusti.

Han kritiserade också Vatikanen för att ha intagit en "otroligt tyst eller diskret" hållning till situationen för "andra kristna kyrkor i Kina", som förföljs liksom uiguriska muslimer som utsätts för fängelsestraff, påtvingad omskolning samt steriliseringar och aborter.

Han sade:

"Om de kan fördömas av FN, varför fördöms de inte av den katolska kyrkan? När saker är onda, när saker som görs är onda, bör vi fördöma dem som onda."

Både Lord Patten och BBC kritiserades i sin tur av Austen Ivereigh, en biograf och förkämpe för påven Franciskus, som hävdade att det var "chockerande" för bolaget att tillåta sådana kommentarer att sändas oemotsagda.


"För att bara ta ett exempel på Lord Pattens förvrängda inställning - det är kardinal Zen själv som har bett Vatikanen att inte kritisera Peking offentligt",

sade Ivereigh.

Lord Pattens ingripande följer på sensationella påståenden i media om att det kinesiska kommunistpartiet har skickat miljarder dollar till Vatikanen sedan påven Franciskus valdes.

Enligt Church Militants hemsida har Dr Francesco Galietti, en expert på geopolitisk ekonomi, sagt att 2 miljarder dollar har skickats till Vatikanen varje år sedan 2013.

Den landsflyktige dissidenten Guo Wengui har också anklagat Vatikanen för att sedan 2014 ha tagit emot 1,6 miljarder dollar varje år i "mutor" eftersom Peking "ville att Vatikanen skulle hålla tyst om Kinas religionspolitik".

Vatikanen har ännu inte svarat offentligt på anklagelserna.

20231119

 


Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2006 All rights reserved