Guds Moder Maria på Gotska Sandön

 

(katobs.se) Vår absolut mest svårnådda nationalpark är Gotska Sandön. Mitt i Östersjön, omgiven av förrädiska sandbankar, utan en enda hamn, har ön undgått hårdare exploatering. Sällan har där bott fler än en handfull människor. Skogen har visserligen skattats och får, ja till och med renar, har frestat på det ömtåliga vegetationsskiktet.

Men idag är det enbart en fyrplats och ett utflyktsmål för naturintresserade. Under sommarhalvåret går det några båtar i veckan med maximalt 100 besökare. Det saknas varje kommersiell verksamhet.

På ön finns ett litet kapell, beläget i en av de vackraste ekhagar man kan tänka sig. Kapellet uppfördes 1950, efter att det gamla brunnit. Det första kapellet uppfördes för lotspersonalen 1893, men brann ner helt 1934. Det var endast tack vare en oväntad privatdonation man kunde uppföra nuvarande timrade kapell.


Kapellet i ekhagen

För en katolik är det närmast ett under att komma in i det lilla kapellet och mötas av en underskön skulptur av Guds Moder Maria med jesusbarnet - på själva altaret, byggt av vrakgods. Hur kan det komma sig, att detta kapell, som alltid tillhört den Svenska kyrkan, har en Mariastaty? De tjänstgörande sommarprästerna hade ingen aning, och ursäktade sig att den ju "inte passade in riktigt". Det naturligaste är att tro det handlar om vrakgods från något av de otal strandade skepp från när och fjärran. Många platser och stränder är uppkallade efter dessa skeppsbrott. Franska udden, Sankta Annae, Vinbukten...är alla minnen efter utländska fraktfartyg, som strandat.

Det timrade kapellet med Guds Moder Maria med jeusubarnet på altaret och ett enkelt kors till vänster

Madonna med jesusbarnet, spansk, 1700-tal
Statyn renoverades så sent som 2011
Altaret av vrakgods
Kollekthåv gjord av päls från en av öns sälar
Tramporgeln lagad med tyg från postsäck, fint ljud dock

Maribilden i kapellet ser fransk ut. Vid närmare efterforskningar framgår det dock att den inte är byte från något strandat segelfartyg, utan en spansk sjuttonhundratals-madonna. Den skänktes till kapellet av landshövdingsparet Nylander inför nyinvigningen 1950.

Kanske någon av våra läsare vet huruvida landshövding Nylander var katolik och varför han hade denna madonna i sin ägo. Men märkligt är ju också att det 1950 fanns en mariafromhet i Fårö församling, som tacksamt tog emot gåvan och lät den dominera kapellets interiör.

Orgeln är en fantastiskt vacker liten tramporgel, lagad med tyget från en postsäck av en tillsyningsman, då den skadades vid landningen. En annan märklig detalj är att bänkarna är konstruerade, så att de lätt kan göras om till sängar. Under slutet av Andra världskriget flydde soldater som stridit för den tyska armén mot Sovjet till Sverige. Även kvinnor och barn flydde i småbåtar undan den ryska arméns härjningar. Under kriget fick Gotska Sandön ta emot 2000 flyktingar. De få familjerna som vaktade fyrarna hade svårt finna rum för dem. Man byggde därför kapellet som en resurs inför eventuellt liknande händelser. Ja - vem vet?

Finns då inget Kristi kors? Jo, ett i sjödränkt ek, utan corpus, lite undanskymt till vänster. Korset tillägnades kapellet 1977 med förhoppningen att "Guds frid alltid må råda i Gotska Sandöns kapell".

20140811

US

Foto:katobs.se

 

 
 
Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
© KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2008 All rights reserved