Världens äldsta krucifix

 

Bayern har det äldsta monumentala
krucifixet i naturlig storlek


Sensationellt resultat av en vetenskaplig undersökning
Enghausen-korset från år 890-900 återvänder till filialkyrkan.

Vid påve Benedikt XVI:s gudstjänst på det fria fältet vid Neue Messe i München visades det äldsta krucifixet i naturlig storlek i världen upp över den helige Faderns plats. Följande pressmeddelande informerar om korsets restaurering och det nya fastställandet av dess ålder.

Enghausen, Landkreis Freising, 5. Mai 2006 (ok) Nu har det blivit officiellt. Det äldsta monumentala krucifixet i naturlig storlek, och därmed den äldsta monumentala avbildningen av Kristus över huvud taget, finns i Bayern, i en liten filialkyrka tillhörande ärkebiskopsdömet München och Freising. Det är ett krucifix som tillverkades omkring 890-900 från filialkyrkan Enghausen och som hör till församlingen St. Johann Baptist i Priel, Landkreis Freising. Den sensationella upptäckten meddelade konstexperten från ärkebiskopssätet i München, ordinariatrådet Norbert Jocher, fredagen den 5 maj i München efter det att korset gått igenom en grundlig restaurering jämte en vetenskapligt undersökning.



För två år sedan började man restaurera korset. Jocher sade att man trodde att arbetet gällde ett av de få och betydande romanska krucifixen i Bayern och att det tillverkades omkring år 1200. Nu hade restaureringsarbetet slutat ”med en sensation”. Korset hade varit mycket smutsigt, instabilt infattat och träet förtorkat. En restaurering som ägde rum under 1900-talet hade vållat mer skada än nytta på grund av det grova tillvägagångssättet. När ett annat hittills till 11-talet daterat romanskt kors hade fått den spektakulära dateringen omkring år 1020 under ottonisk tid, hade stiftets konstexpert också börjat bli uppmärksam på korset i Enghausen.

Man startade ett naturvetenskapligt undersökningsprogram vars resultat enligt Jocher ”irriterade, förbluffade, gjorde alla skeptiska eller euforiska och slutligen ledde till en sensation”. Resultatet av restaureringen och den vetenskapliga undersökningen visade sig mycket säkert. Det uttrycksfulla korset från Enghausen tillverkades omkring 890-900 och är därmed den äldsta monumentala kristusavbildningen, det äldsta krucifixet i naturlig storlek över huvud taget.” Konstexperten utgår ifrån att krucifixet härstammar från det tidigare benediktinerklostret i närbelägna Moosburg stammt, ett kejserligt abbotskloster som stod i full blomstring på 800-talet. Den avsides belägna kyrkan i Enghausen hörde i flera århundraden till Moosburg. Där hade det hittills trehundra år yngre mästerverket som redan visade hög konstnärlig formfulländning bevarats.

På det imponerande korset är det framför allt Kristi huvud som visar ”stor högtidlig värdighet”. Ögonen är öppna, blicken genomträngande. Den korsfästes håruppsättning var typisk på avbildningar från den karolingiska tiden, men hittills har man bara funnit den i bokmålerier och i miniatyrer gjorde av elfenben. Ingen törnkrona eller kungakrona har antagligen funnits på Jesu huvud. Kristus är inte avbildad som en konung, som i den romanska tiden, inte heller som en lidande, som i senare epoker, utan som ”den gudomliga människan” som tittar på betraktaren i värdighet och högtidlig storhet som Frälsare och övervinnare av död och lidande. I korrummet i Enghausens filialkyrka kommer nu krucifixet att kunna ses ”som en intensiv och uppskakande bild av Kristus och hans ofattbara frälsningsverk” sade Jocher.

Korset fördes den 5 maj från München till Enghausen och har på nytt funnit sin plats i kyrkan där. På grund av återförandet av det historiska korset har biskopsvikarien för själavårdsområdet norr, biskop Bernhard Haßlberger, anordnat en högtidlig gudstjänst. I en bön säges det. ”Herre Jesus Kristus, inför korset i Enghausen har människor under århundradenas lopp bedjat i sina sorger och bekymmer, nedslagna eller förtvivlade. Genom dig har korsets tecken blivit till ett tecken för frälsning. För inte bara du har besegras av korset utan du har segrat vid Korset..“ (wr)

Dialogen fördes med : Dr. Peter Steiner, direktor för stiftsmuseet Freising.

 

 

 


Tillbaka Förstasidan Från början
===============================
KATOLSK OBSERVATÖR 2005-2006 All rights reserved